SVG - Vektorgrafikus képek a weben

2012.10.16. 17:18 markusbird

Hiszed, vagy sem, fejlődik a web standard a vektorgrafikus képek megjelenítésének irányába. Rajzolj egy vektoros képet, exportáld ki SVG-ként, majd ágyazd be, akárcsak egy képet.

Sajnos még nem minden böngésző által támogatott (például az IE utóbbi verziói nem jelenítik meg), de azért jó látni, hogy haladunk.

Az alábbit én rajzoltam Google Drive-ban, a Drawing eszköztárban. Kattintásra megnyílik az eredeti vektoros változat, ahol látható, hogy bármekkorára is nagyítjuk a böngészőablakot, vagy bármilyen közelre zoomolunk, a minőség változatlan, a szélek élesek maradnak. A fájl mérete pedig nevetséges 13 KB.

vektor3.jpgNem csak pici a fájl mérete raszteres képekéhez képest, de még a kép felbontásán sem kell aggódni. Mindíg tökéletes lesz, hiszen a helyi készülék rendereli megadott koordináták alapján. Ez viszont rendesen igénybe veheti a hardvert egy bonyolult kép esetében. Az átmenetek, az átlátszóság vagy a túl sok különálló elem megterhelheti a gyengébb mobilokat. Mondjuk mire elterjedt web standard lesz ebből, addigra ez nem fog igazán számítani.

UPDATE: közben próbálgattam különböző böngészőkben és készüléleken. Valamelyik széthúzza, valamelyik nem jeleníti meg. Ezt még ne használjátok élesben, de mondom, erre haladunk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://markusbird.blog.hu/api/trackback/id/tr484852402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Önfejlesztő webdizájnerként itt eresztem ki a gőzt, amit te beszippanthatsz. Gyakorlatiasan hasznos és gondolatébresztő posztok hada. Nem kizárólag webezés, de az a blog lelke.

Kapcsolat

A blogot írja: Márkus Zsombor
Kérdéseddel fordulj hozzám Twitteren. @markusbird

süti beállítások módosítása