Összefoglaló az iOS6 új web funkcióiról

2012.10.16. 13:34 markusbird

A teljes lista itt található, de kiemelném az érdekesebb és várva várt funkciókat, amiket weboldalainkon hasznosíthatunk:

  • remote debugging: azaz mobilon vagy tableten megnyithatjuk oldalunkat, majd az ahhoz szinkronizált asztali eszközről kikereshetünk egy kérdéses elemet. A mobil eszközön az elem felvillan, azaz kiderül például, hogy mi miatt esik szét a layout. Gondolom visszafelé is működik, azaz megtudhatjuk egy elem nevét, így a kódban könnyedén hivatkozhatunk rá. Sosem használtam még ilyet, de elvileg Android is megtudja csinálni Chrome-mal karöltve.
  • <input type = "file"/>: na ez már nagyon kellett. Ez a kódocska feljogosítja a böngészőt, hogy elküldjön a galériába, ahol képet vagy videót választhatunk ki feltöltésre. Nem kell többé külsős szoftver ehhez. Lassan oda is eljutunk, hogy nem kell hazaszaladni a géphez egy önéletrajz elküldéséhez.
  • Smart App Banner: nagyon Apple cucc, amivel könnyedén  meginvitálhatod a látogatót, hogy töltse le az oldal App verzióját, már ha van neked ilyen Store-ban. Nem tudom, hogy működik, de úgy néz ki, hogy egy standard kinézetű bannert ágyaz be, a megfelelő App ikonnal és leírással ellátva. Gondolom lesz majd valami egyedi kód, amit a többi böngésző figyelmen kívül hagy.
  • Web Audio API: mivel nincs Flash, ezért illett már meglépni. Habár maga a specifikáció a még nem kiforrott a W3C részéről.
  • CSS filters: a készüléken helyileg renderelt speciális képi effekteket teszi lehetővé. Lesz itt minden. Homályosítás, árnyékok, szépia. Elvileg pár sornyi kóddal instagramosíthatod az oldalad minden egyes fotóját, jee!

Van még pár dolog, de azok közül is a legtöbb csak arról szól, hogy az Apple behozza, amivel a világweb mögött lemaradt az utolsó update óta.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://markusbird.blog.hu/api/trackback/id/tr254851901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Önfejlesztő webdizájnerként itt eresztem ki a gőzt, amit te beszippanthatsz. Gyakorlatiasan hasznos és gondolatébresztő posztok hada. Nem kizárólag webezés, de az a blog lelke.

Kapcsolat

A blogot írja: Márkus Zsombor
Kérdéseddel fordulj hozzám Twitteren. @markusbird

süti beállítások módosítása