Hogyan tartsuk a footer-t a lap alján?

2012.10.18. 13:50 markusbird

Általában nem érdekel ez a kérdés, mert van annyi kontentem, hogy az autómatikusan kitöltsön legalább egy oldalt és ezáltal a lap aljára nyomja a footert. De mi van akkor, ha csak nyúlfarknyi tartalmunk van, de szeretnénk, ha a footer minden esetben az oldal alján szerepeljen?

Lehetne {position:fixed; bottom: 0} beállítással operálni, viszont ez esetben szó szerint mindíg a látótérben lenne az elem, ami elrabol jópár pixelt a tartalomból, ami mobilon különösen fájó lenne.

Megcsináltam Codepen-ben, de alább összefoglalom, mik a kulcs pontok, hátha úgy érthetőbb.

A helyes megoldás a következők kombinációja CSS-ben:

  • a html és a body height tulajdonságát 100%-ra állítani. Ezzel elérjük, hogy a "vászon" mindíg kitölti a böngészőablakot hosszában. Ehhez viszonyulnak majd a többi elem értékei.
  • valamilyen wrapper elembe ágyazni a főbb elemeket. A wrappert így állítsuk be: {min-height: 100%;
      position: relative;}, illetve ne felejtsük el a szabadon választott vizuális beállításokat (szélesség, szín, margó stb). Ezzel elértük, hogy ennek a bennfoglaló elemnek a magassága mindíg legalább(!) a böngészőablak teljes magassával egyezzen meg
  • a footert megelőző elemnek adni egy alsó paddingot, ami megegyezik a footer magasságával. ez azért szükséges, mert a footert 'absolute' megoldással fogjuk pozicionálni, ami nem veszi figyelembe, ha valami elé lóg. Mintha egy plusz rétegen külön életet élne a többi elemtől.
  • a footert következőképp beállítani: a saját magasságával egyenlő margin-top beállítása mínusz értéken. Ezzel elérjük, hogy a fölötte lévő elem paddingjára lógjon rá az elem, kilőve a felesleges plusz szünetet. Ezen kívül: {position: absolute; bottom: 0}, illetve az egyéni preferenciáink.


Mostmár csak arra kell rájönnöm, mi lenne hasonló, és jól működő megoldás arra az esetre, ha nem szeretnénk meghatározni a footer magasságát pixelpontosan, mivel szeretnénk a a bennfoglalt tartalomhoz idomulna.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://markusbird.blog.hu/api/trackback/id/tr794856219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Önfejlesztő webdizájnerként itt eresztem ki a gőzt, amit te beszippanthatsz. Gyakorlatiasan hasznos és gondolatébresztő posztok hada. Nem kizárólag webezés, de az a blog lelke.

Kapcsolat

A blogot írja: Márkus Zsombor
Kérdéseddel fordulj hozzám Twitteren. @markusbird

süti beállítások módosítása